woensdag 19 mei 2010

Web 2.0

Het is in ieder geval een modewoord, dat 2.0. En eigenlijk loop je achter bij 2.0 want 3.0 gaat het helemaal worden! Of toch 4.0!
Als ik het goed begrijp dan is de kern van 2.0 t.o.v. web 1.0 de interactie en eigen inbreng. Het web is niet meer een statische verzameling gegevens maar een plek waar de mensen zelf informatie kunnen toevoegen en delen.

En de ontwikkelingen daarin gaan razendsnel. Via sms-jes, twitter enz. verspreid het nieuws zich ogenblikkelijk. Mensen zijn gewend om te kijken bij het boeken van een reis wat andere reizigers zeggen, uit eten, even de beoordelingen checken.

Kunst is om onze klanten op deze manier ook te kunnen bereiken. De nieuwe website doet in ieder geval een poging om klanten te laten reageren op boeken. Een stap maar ik denk dat we nog veel sneller moeten meebewegen om bij te blijven. Een cursus 23 dingen voor voornamelijk 40 plussers (mag ik zeggen) om bij te blijven is leuk maar de bibliotheek heeft behoefte aan jongeren bij wie 2.0 in het bloed zit.

Ik denk dat we snel stappen moeten maken..

2 opmerkingen:

  1. Bekruipt jou het gevoel van ongrijpbaarheid van die snelle ontwikkelingen ook wel eens? Dingen die ik op dit moment niet eens kan bedenken zijn over een paar jaar onmisbaar geworden.
    Bijblijven en bijhouden is belangrijk om de grip niet te verliezen. Daarom is het goed dat we daarmee beginnen door deze cursus te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe zie je de rol van de bibliotheek voor jongeren nu en in de toekomst? Vervult de bibliotheek voor hen nog een rol of zijn we ze al kwijt? Waarvoor heeft de jongere, voorzien van ipad/ereader/iphone, de bibliotheek nog nodig?

    BeantwoordenVerwijderen