maandag 20 september 2010

Bibliotheek 2.0

Vanmiddag even met Peter en wethouder Bargeman zitten brainstormen over de toekomst van de bibliotheek. Bargeman gaat volgende week de Bibliothektag openen en wilde even van gedachten wisselen. De fysieke bibliotheek contra de digitale bibliotheek. Het boek dat een minder grote plek gaat innemen. Wat gaan de ereaders doen. De veranderende behoeften van onze klanten. Het thuisgemak om digitale bestanden te bekijken. In dit rijtje past ook de web 2.0 toepassingen. Waar het je lukt om web 2.0toepassingen toe te passen als bibliotheek heb je een belangrijke stap gezet. Klanten voelen zich dan betrokken bij hun bibliotheek. Voorzichtig beginnen we er ook aan. Via de nieuwe catalogus, of de blog van Bordje Cultuur waar mensen kunnen reageren. Ik denk dat we, als Drentse bibliotheken gezamelijk, ons meer moeten inspannen om de jeugd op deze manier bij de bibliotheek te betrekken. Ik denk dan aan eigen bibliotheekhomepage voor kinderen, dit integreren met een leesdossier dat ze ook voor school kunnen gebruiken of tijdens een bibliotheekbezoek met school of alleen.

2 opmerkingen:

  1. Dat op het moment dat een klant zich aanmeldt het systeem de volwassene of het kind als zodanig herkent en het gelijk naar de bibliotheekhomepage leidt die past bij de leeftijd van de betreffende klant.
    En daar allerlei interessante opties krijgt, zoals b.v. het leesdossier. Of juist attenderingen op lezingen en tentoonstellingen. Bedoel je zoiets?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me helemaal vinden in je constatering dat we ons meer digitaal moeten profileren voor kinderen. Het is van cruciaal belang, zowel voor hen als voor de toekomst van de biblioteek op langere termijn.
    Hoe gaan we dat doen? Hoe gaan we die stappen zetten? Welke keuzes leiden tot daadwerkelijke stappen?

    BeantwoordenVerwijderen